Liisa Ihmemaassa

Runoja, riimejä ja ilmiöitä.

Krakovan kauhutarinat

FreeWalkingTours.com järjestää Krakovassa useita erilaisia kiertokävelyjä, joista yksi on nimeltään Macaber Krakow. Ihan selvää, että tuolle kierrokselle oli päästävä.

Kierros alkoi kello 19 Mariankirkon edestä, jossa oppaamme Jack pohjusti kierrosta kertomalla ihmisen ikiaikaisesta kiinnostuksesta kuolemaan ja useista taideteoksista, joissa kuvataan tanssia Kuoleman kanssa.

Sunnuntairangaistus

Mariankirkon sisäänkäynnin molemmin puolin on kettingillä kiviseinässä kiinni rautaiset kaularaudat, joihin keskiaikaiset syntiset kytkettiin joko yhdeksi tai useaksi sunnuntaiksi – riippuen rikoksen vakavuudesta. Yleisin syy sunnuntairangaistukseen oli haureus, sillä intiimi läheisyys kuului ainoastaan avioliittoon, ainakin virallisesti. Rangaistukset pantiin täytäntöön sunnuntaisin, jolloin koko kaupunki tuli kirkkoon jumalanpalvelukseen. Kaularaudassa oli varmasti erittäin epämukavaa, mutta pahemmaksi rangaistuksen teki julkinen nöyryytys. Väkijoukon heittämät tomaatit tai kivet eivät varmasti myöskään tehneet oloa mukavammaksi.

Kahleet Mariankirkon ovenpielessä

Kahleet Mariankirkon ovenpielessä

Noituus

Krakovassa, kuten muuallakin Euroopassa, pelättiin keskiajalla noitia. Oli yleisessä tiedossa, että punatukkaiset naiset olivat suurella todennäköisyydellä noitia. Mikäli naisella oli myös vihreät silmät ja sattumalta vielä musta kissa, niin asia oli varma. Noituudesta syytetyille naisille tehtiin ns. noitatesti, eli syytetty sidottiin käsistä ja heitettiin Krakovan läpi virtaavaan Vistula-jokeen. Mikäli sidottu nainen upposi ja hukkui, niin hän oli syytön. Joskus syytön saatettiin vetää rantaan ja elvyttää, mutta usein pelastustoimiin ryhdyttiin liian myöhään, sillä haluttiin olla varmoja, ettei kyse ole paholaisen juonesta. Mikäli nainen onnistui pysyttelemään pinnalla, johtui se yksinkertaisesti siitä, että naisen kumppani, paholainen, yrittää pitää tätä hengissä. Nainen tuomittiin noidaksi ja useimmissa tapauksissa poltettiin roviolla. Joissain tapauksissa noituudesta tuomitut joutuivat vankilaan.

Vampyyrit

Krakovan keskusaukion rakennustöissä on löytynyt vanhoja hautoja, joista viiden epäillään olleen vampyyrien viimeisiä lepopaikkoja. Vampyyrit tunnistettiin siitä, että ruumiiden kädet ja polvet oli sidottu ja kaulat katkaistu. Päät oli asetettu arkun päälle tai kauan ruumiista. Näin oli varmistettu, että herätessään vampyyri ei ylety sidotuilla käsillään päähänsä, eikä näin pääse nousemaan arkustaan ja puremaan ketään. Kun haudat löytyivät keskiajalla, niin ruumiiden leukojen väliin laitettin vielä varmistukseksi tiiliskivet. Tällä varmistettiin se, että kun vampyyri herää ja vaistomaisesti puree hampaansa yhteen, niin tämän hampaat katkeavat osuessaan tiiliskiveen. Näiden turvatoimien jälkeen Krakovassa ei ole vampyyreitä näkynyt.

Nymfomaaninunna

Krakovan ulkopuolella on nunnaluostari, joka on täysin eristettynä muusta maailmasta. Kun sinne kerran menee, niin sinne myöskin jää. Nunnat eivät poistu luostarin alueelta missään tapaujsessa, kuoltuaankin heidät haudataan luostarin maille.

Entisaikaan poliisilla tai viranomaisilla ei ollut minkäänlaista valtaa luostareihin, eikä luostarin alueelle päästetty ulkopuolisia. Vuosien mittaan luostarista kuului kuitenkin usein valitusta ja huutoja, minkä takia ihmiset alkoivat epäilemään, että luostarissa pidetään jotakuta vankina. Huhut olivat niin voimakkaita, että lopulta kirkon vallanpitäjät järjestivät luostariin etsinnän, jonka tarkoituksena oli osoittaa huhut perättömiksi. Etsintäpartio tutki koko luostarin ja asuinhuoneiden kohdalla he löysivät käytävän perältä seinän siitä, missä olisi pitänyt olla ovi. Etsijät tutkivat seinää ja yksi tiili antoi myöten ja putosi lattialle. Syntyneestä aukosta nousi kuvottova haju ja takaa paljastui huone, jonka lattialla kyyhötti ihmistä muistuttava hahmo. Hahmo osoittautui nunnaksi, joka oli ollut lukittuna huoneeseensa kahdenkymmenen vuoden ajan. Nunnalla oli ollut haureita taipumuksia ja estääkseen tätä hiippailemasta tapaamaan miehiä, olivat kanssasisaret muuranneet nunnan huoneeseensa.

Nunna toimitettiin mielisairaalaan hoitoon ja tämän jälkeen huhut luostarista lakkasivat.

Suljettu portti

Suljettu portti

Verkahallin veitsi

Verkahallin sisäänkäynnin yläpuolella roikkuu suuri veitsi, joka entisaikoina toimi pelotteena mahdollisille varkaille. Jos varas jäi kiinni, niin häneltä leikattiin rangaistukseksi joko korva tai käsi. Jos varas jäi toistamiseen kiinni, niin rangaistuksena saattoi olla hirsipuu tai joskus jopa mestaus, mikäli ryöstön kohde oli ollut erityisen arvokas (yli 3 slotia – nykyrahassa noin 0,75€).

Nykyaikana suosituin varkauden kohde on ollyt kyseinen veitsi, joka on ryöstetty jo 37 kertaa.

Verkahallin veitsi

Verkahallin veitsi

Nainen mustissa

Krakovan vanhassa kaupungissa on palatsi, jossa on raportoitu useita selittämättömiä tapahtumia – lukitut ikkunat ja ovet avautuvat, tavarat vaihtavat paikkaa ja ovatpa jotkut jopa nähneet vieraan hahmon liikkuvan palatsin käytävillä. Kyseessä on nuori nainen, joka on pukeutunut mustaan pitsiin. Myös hänen päänsä on verhottu mustalla pitsihunnulla. Tapahtumat saivat alkunsa seuraavasta tapahtumasta:

Oli myöhäinen syysilta ja kaupungin pappi oli vetäynyt kotiinsa yöpuulle pitkän päivän jälkeen. Pappi oli jo yöpaidassa, kun hänen oveensa kolkutettiin ja hätääntynyt mies pyysi pappia tulemaan kuolevan luo antamaan viimeisen voitelun. Pappi pukeutui kiireesti ja seurasi miestä pihalla odottaviin vaunuihin. Pappi kiipesi vaunuihin ja yllättyi melkoisesti, kun vaunuissa olikin jo matkustaja, kaupungin teloittaja. Vaunun ikkunat oli peitetty raskain verhoin, joten pappi ei nähnyt minne häntä oltiin viemässä. Elettyään koko elämänsä kaupungissa, hän kuitenkin tunnisti reitin ja tiesi mihin taloon hänet ja teloittaja ohjattiin.

Miehet vietiin talon kellariin, jossa pienessä huoneessa oli kaksi ihmistä. Toinen oli nuori, noin 16-vuotias tyttö, jonka silmät olivat itkusta punaiset ja turvonneet. Tytön lisäksi huoneessa oli pitkä ja hoikka valkotukkainen ja -partainen mies, noin 60-70 -vuotias. Vanha mies pyysi pappia antamaan tytölle viimeisen voitelun, sillä tämä oli kuolemassa. Pappi teki säikähtäneenä työtä käskettyä ja kun hän oli valmis, niin vanha mies käski teloittajan katkaisemaan tytön kaulan. Ja niin teloittaja teki. Tämän jälkeen molemmat vieraat ohjattiin yläkertaan, jossa vanha valkotukkainen mies tarjosi heille viiniä. Pappi oli hyvin hermostunut ja läikytti suurimman osan viinistä lattialle. Tämä koitui papin pelastukseksi, sillä vaunuihin päästyään teloittaja alkoi korista ja kuoli suu vaahdossa viinissä olleesta myrkystä. Pappi hyppäsi ulos vaunuista ja juoksi pakoon niin nopeasti kuin taisi.

Pappi ei puhunut tuon syysillan tapahtumista kenellekään, ennenkuin kertoi kaiken kuolinvuoteellaan. Pappi ei tiennyt mitä tyttö oli tehnyt perheelleen, mikä olisi saanut perheen patriarkan määräämään tytön kuolemaan. Ehkä tyttö oli uhmannut perhettään rakastumalla alhaiseen poikaan, mutta sitä emme saa koskaan tietää.

Talon kunnostustöiden yhteydessä kellarista löytyi nuoren naisen ruumis. Tämän jälkeen ei ole ollut epäilystäkään siitä, kuka talon käytävillä kulkee.

Palatsi, jossa nainen mustissa kummittelee

Palatsi, jossa nainen mustissa kummittelee

Näiden tarinoiden lisäksi opas kertoi krakovalaisista sarjamurhaajista, keskiaikaisista hirttäjäisistä ja muista julkisista teloituksista, teloittajan työstä, munkeista ja bordellista, naisesta harmaissa sekä elävältä hautaamisesta. Kierros sopi täydellisesti loppukesän pimenevään iltaan ja vanhan kaupungin muurien sisään.

Single Post Navigation

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: