Liisa Ihmemaassa

Runoja, riimejä ja ilmiöitä.

Loppukesän tuulinen Varsova

Varsovan plussat ja miinukset

+ lyhyt lentoaika
+ sopivasti nähtävää parin päivän reissuun
+ kulttuuria ja shoppailua
+ edullinen hintataso

– epävakaa sää (syyskuun alussa sateista ja hyvin kylmä – n. +12)
– ”ruma” kaupunki
– vähän alukuperäistä (85% kaupungista tuhottiin 2. maailmansodassa ja esim. vanha kaupunki on jälleenrakennettu vanhojen piirrustusten mukaan.)

Matkustin syyskuun alussa Puolaan. Aluksi yritin valita Varsovan ja Krakovan välillä, kunnes tajusin, että miksi valita vain toinen, sillä samalla rahalla voi nähdä molemmat! Eli varasin Finnairilta suoran menolennon Varsovaan ja paluun Krakovasta (199€). Kaupungista toiseen matkustin junalla (60zl / 15€).

Hotellini Metropol sijaitsi suuren risteyksen yhdessä kulmassa, 500 metriä rautatieasemalta ja bussi-ja ratikkapysäkkien vieressä. Bussi 175 lentokentältä pysähtyi hotellin edessä, tien toisella puolella. Lipun bussiin (4,40 pz / 1,14€) ostin lentokentän lipunmyyntipisteestä. Sen olisi saanut myös automaatista bussipysäkiltä, tai suoraan bussista. Matka kentältä hotellille kesti noin 30 minuuttia, ruuhkaa ei ollut maanantaiaamuna klo 9.30 jälkeen.

Hotellin sijainti oli minulle sopiva – lyhyt matka lentokentältä ja lähellä rautatieasemaa ja ostoskeskuksia. Vanhaan kaupunkiin oli noin viiden ratikkapysäkin matka, jonka tosin usein kävelin (noin 40 min), koska matkalla oli myös paljon nähtävää. Itse hotellia oltiin juuri uudistamassa – oma huoneeni oli jo remontoitu. Sisustus oli… klassinen. 🙂 Aamiainen oli hyvä. Ei huippuerikoinen, mutta tarjolla oli paljon vaihtoehtoja, joten masun sai kuitenkin aina hyvin täyteen.

Kaupunkiin saavuttuani lähdin ensitöikseni vanhaan kaupunkiin (Stare Miasto, hotellilta ratikka 18). Osallistuin ilmaiselle kaupunkikävelylle (orangeumbrella.pl), jossa kierrettin vanhan kaupungin nähtävyyksiä noin 2,5 tunnin ajan. Opas oli ikäiseni nuori nainen, joka kertoi hauskoja tarinoita kaupungin historiasta ja puolalaisesta kulttuurista.

Kierros alkoi ”kuninkaanlinnalta” (Royal Castle), joka alunperin tuhoutui täysin 2. maailmansodassa, mutta joka jälleenrakennettiin yksityisten ihmisten lahjoitusten avulla vasta 1980-luvulla. Linnan tornista soitetaan joka päivä kello 11.15 merkkisoitto.

Kuninkaanlinna

Kuninkaanlinna

Tämän jälkeen kiersimme vanhan kaupungin kapeita kujia ja kuulimme tarinoita puolalaisesta jalkapallosta ja mäkihypystä, vanhoista taloista ja kirkoista, patsaista ja muistomerkeistä. Kävelykierroksen lopuksi menimme pieneen ravintolaan, jossa opas kertoi meille paikallisesta ruoka- ja juomakulttuurista ja tarjosi meille lasilliset vodkaa sekä pienen voileivän. Vodka lämmitti hyvin sisältäpäin, varsinkin kun aamiainen oli jäänyt väliin… Kaikenkaikkiaan kierros oli oikein hyvä ja oppaan tarinoita oli mukava kuunnella.

Varsovan kapein julkisivu

Varsovan kapein julkisivu

Syyskuun alun kukkaloistoa

Syyskuun alun kukkaloistoa

Pikkukujan seinä

Pikkukujan seinä

Kirkon katto

Armollinen Jumalan äiti jesuiittakirkko – hieno katto

Kiviseksi karhuksi taiottu prinssi, jonka tosirakkaus herättää

Kiviseksi karhuksi taiottu prinssi, jonka tosirakkaus herättää

Varsovan pieni merenneito

Varsovan pieni merenneito

Stare Miasto Barbican

Stare Miasto Barbican

Vanhan kaupungin muuri

Vanhan kaupungin muuri

Pikkukapinallinen - muistomerkkiVarsovan kansannousuun osallistuneille lapsille

Pikkukapinallinen – muistomerkki Varsovan kansannousuun osallistuneille lapsille

Maria Sklodowska-Curie:n synnyintalo ja museo

Maria Sklodowska-Curie:n synnyintalo ja museo

Osallistuin myöhemmin toisellekin ilmaiselle kävelykierrokselle, jonka aiheena oli kommunistinen Varsova. Tämän kierroksen järjesti FreeWalkingTours.com. Oppaamme Jacek ohjasi meidät vanhasta kaupungista lähelle hotelliani kertoen tarinoita kommunistisen ajan elämästä Varsovassa ja Puolassa ylipäätään. Tutustuimme muun muassa kommunistisen ajan autoihin, Le Meridien Bristol -hotellin historiaan, tuntemattoman sotilaan hautaan, kupongeilla ostamiseen ja Varsovan kammoksutuimman viraston, passitoimiston, historiaan.

Puolan halutuin auto

Puolan halutuin auto

Kiersimme ulkopuolelta kultturi- ja tiedekeskuksen (Palace of Culture and Science), jota puolalaiset inhoavat. He eivät olisi halunneet kaupungin korkeinta rakennusta rakennettavaksi, koska se oli lahja Neuvostoliitolta. Monet kutsuvat rakennusta kuitenkin ”Stalinin lahjaksi” ja muistutukseksi Puolan miehityksestä, mikä tekee siitä entistä inhotumman. Sana ”lahja” on myöskin hieman kyseenalainen, sillä puolalaiset maksoivat rakennuksen itse ja joutuivat myös purkamaan lukuisia taloja ja katuja sen tieltä.

Stalinin lahja - kulttuuri- ja tiedekeskus

Stalinin lahja – kulttuuri- ja tiedekeskus

Mielestäni rakennus on hyvin mahtipontinen, mutta silti kaunis ja hieno taidonnäyte arkkitehtuurista, jossa on yhdistetty useita eri tyylilajeja. Ymmärrän kuitenkin puolalaisten vastenmielisyyden, sillä rakennus on hyvin näkyvä muistomerkki sorron ja puutteen vuosista. Kommunismin aika päättyi kuitenkin ”vasta” vuonna 1989 ja muistot  ovat vielä tuoreina mielissä.

Kommunismin arpien lisäksi kaupungista huokuu yhä toinen maailmansota ja natsien hirmuteot. Patsaita ja muistomerkkejä on jokapuolella kaupunkia ja mietin, miltä tuntuu elää niiden keskellä.

Museo Puolan juutalaisten historiasta ja muistomerkki

Museo Puolan juutalaisten historiasta ja muistomerkki

Tulevaisuutta pohtimassa

Tulevaisuutta pohtimassa

Vastarintaliikkeen entinen päämaja

Vastarintaliikkeen entinen päämaja

Muistomerkki

Muistomerkki

Umschlagplatz

Umschlagplatz

Getton muurin sijainti

Getton muurin sijainti

Varsovan ghetto

Varsovan getto

Kansalliskirjasto ja satuhevoset

Kansalliskirjasto ja satuhevoset

Kiersin Varsovassa oikeastaan vain kaksi päivää, sillä kolmannen päivän aamuna suuntasin laukkuineni rautatieasemalle ja kohti Krakovaa. Juna oli täynnä ja pienessä vaunuosiossa oli kahdeksan matkustajaa. Iso matkalaukku piti puntata hattuhyllylle ja sain sen sinne juuri ja juuri. Matka kesti hieman yli kolme tuntia ja meni ihan mukavasti, vaikka juna oli kuuma ja meluisa. Tuli halu lähteä kiertämään Eurooppaa junalla, se voisi olla osa ensi kesän lomasuunnitelmia…

Maisema junan ikkunasta

Maisema junan ikkunasta

Single Post Navigation

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: