Liisa Ihmemaassa

Runoja, riimejä ja ilmiöitä.

Luxor – retki muinaiseen Thebaan

Hurghadan matkan yhteydessä tein päiväretken Luxoriin, jossa olen aina halunnut käydä lähinnä Karnakin temppelin ja Kuninkaiden laakson takia. Retki oli kyllä kokemisen ja hikoilun arvoinen!

Huhtikuisen Luxorin-retken plussat ja miinukset:

+ ainutlaatuisia kulttuurinähtävyyksiä
+ nähtävyydet Luxorissa suhteellisen lähellä toisiaan

– pitkä bussimatka rantalomakohteista
– todella kuuma, ei viilentävää merituulta
– agressiivisia myyjiä nähtävyyksien yhteydessä
– Kuninkaiden laakson kaikki haudat eivät ole yhtä aikaa auki

Naisia, aaseja ja kilejä keräämässä rahaa pysähdyspaikalla

Naisia, aaseja ja kilejä keräämässä rahaa pysähdyspaikalla

Kaikenlaista vastaantulijaa

Kaikenlaista vastaantulijaa

Mies ja aasi työssään

Mies ja aasi työssään

Vähän isomman kylän meininkiä

Vähän isomman kylän meininkiä

Luxor sijaitsee Niilin itärannalla Ylä-Egyptissä (Niilin yläjuoksulla), eli noin 800 km Kairosta etelään. Hurghadasta matkaa on noin 300 km ja bussimatka kestää noin 4 tuntia. Kaupungissa asuu noin puoli miljoonaa asukasta. Nimi Luxor (arabiaksi: al-Uqsur) tarkoittaa jumalten palatseja. Kaupunki on rakennettu muinaisen Theban rauniolle, ja sen historia yltää aina 3000–2000 vuoden taakse.

Kairon ohella Luxor on Egyptin kiinnostavimpia kulttuuri- ja arkeologisia matkakohteita. Luxorissa on useita muinaisen Egyptin ajalta peräisin olevia nähtävyyksiä, kuten Luxorin temppeli, Karnakin temppeli, Kuninkaiden laakso, Kuningattarien laakso, Memnonin kolossit ja Kuningatar Hatsepsutin terassitemppeli.

Luxorin kulttuurihistorialliset nähtävyydet tuovat kaupunkiin bussilasteittan turisteja. Jokaisella ryhmällä tuntuu olevan sama agenda – tutustua päivässä mahdollisimman moneen nähtävyyteen. Oma retkeni alkoi Hurghadasta kello 05.15 ja takaisin hotellilla olin juuri ajoissa illalliselle – kello 20. Finnmatkojen päivä Luxorissa -retken aloitti vierailu Karnakin temppeliin, jonka jälkeen syötiin lounasta ja siirryttiin veneellä Niilin yli kuolleiden puolelle ja Kuninkaiden laaksoon. Hautaholvien jälkeen tutustuimme alabasteriesineiden valmistukseen ja Hatshepsutin kuolintemppeliin. Ennen paluumatkalle lähtöä pidimme vielä lyhyen valokuvaustauon Memnonin kolosseilla.

Luxorissa pääsee tutustumaan hieroglyfeihin, patsaisiin, rakennuksiin ja polttavaan aurinkoon. Esimerkiksi Karnakin temppeli on loistavia esimerkkejä muinaisen Egyptin mahtavasta ja kestävästä arkkitehtuurista, joka on säilynyt jo tuhansia vuosia.

Karnakin temppeli

Karnakin temppelin porteilla

Karnakin temppelin porteilla

Temppelikoira

Temppelikoira

Karnakin temppeli on kuin suuri ulkoilmamuseo – alue on noin kolme neliökilometriä laaja. Temppli rakennettiin noin 3500 vuotta sitten ja tuntuu uskomattomalta, että jopa osa hieroglyfien väreistä on säilynyt meidän ihailtaviksemme. Hieroglyfejä on kaikkialla ja kertomuksia on hauska yrittää tulkita. Suuri osa hieroglyfeistä on pystytty tulkitsemaan ja paikallisopas osaa todennäköisesti lukea tekstejä.

Kauan eläköön ylä- ja ala-Niilin hallitsija

Kauan eläköön ylä- ja ala-Niilin hallitsija

Tarinaa kivessä

Tarinaa kivessä

Hmm?

Hmm?

Hieroglyfejä silmänkantamattomiin

Hieroglyfejä silmänkantamattomiin

Kuvia obeliskissä

Kuvia obeliskissä

Tarina yksijalkaisesta naistenmiehestä

Tarina yksijalkaisesta naistenmiehestä

Temppelialueen keskellä on komea hypostyylipiha, jossa on 134 valtavaa hieroglyfein koristeltua pylvästä. Pylväät esittävät papyruskaislikkoa.

Hypostolipihan pylväitä

Hypostolipihan pylväitä

Jos kierrät koko alueen, kohtaat varmasti joukon turisteja kiertämässä graniittista skarabee-patsasta. Egyptiläisten mukaan skarabee tuo onnea, mikäli sen kiertää kolmesti vastapäivään, koskettaa patsasta ja esittää toivomuksen. Pitihän sitä kokeilla.

Onnea tuottava skarabee temppelin seinässä

Onnea tuottava skarabee temppelin seinässä

Suuri skarabee temppelialueella

Suuri skarabee temppelialueella

Theban nekropoli – Kuninkaiden laakso

Kairon pyramidien ohella Egyptin vaikuttavimmat hautapaikat löytyvät Niilin länsirannalta Kuninkaiden laaksosta. Kuninkaiden laakso onkin Luxorin alueen tunnetuin nähtävyys, josta löytyy yli 60 muinaista hautapaikkaa.

Niili jakaa Luxorin kahteen; itäpuolen varsinaiseen kaupunkiin ja länsirannan kuolleiden kaupunkiin. Faaraot halusivat tulla haudatuiksi länsirannalle, koska se oli myös auringonjumala Amon-Ra:n viimeinen lepopaikka, auringonlaskun ilmansuunta.

Aavikon keskelle kaivetuissa hautaluolissa on levännyt lukuisia faaraoita, kuten useampikin Ramses sekä kuuluisa Tutankhamon. Kaikkien hautojen asukkaita ei ole edes tunnistettu ja osa haudoista on edelleen hautautuneena hiekkaan. Tutankhamonin haudassa en käynyt (lisämaksu), koska kaikki hauta-aarteet on viety Kairon egyptiläiseen museoon, jossa olen ne jo nähnyt. Itse Tutankhamon on kuitenkin edelleen haudassaan.

Useat haudoista ovat avoinna turisteille, mutta eivät yhtä aikaa. Vuorotteluperiaatteen tarkoituksena on säästää hautoja ja estää niiden kulumista. Esimerkiksi valokuvaus on koko alueella kielletty – salamavalo ei ole hyväksi pimeässä säilyneille värikkäille maalauksille. Sisäänkäynnin luota löytyy lista avoimista haudoista ja suosittelen tutustumaan listaan huolella, sillä aurinko on hyvin paahtava suojaisessa kalliolaaksossa, jossa ei tuule ollenkaan. Sisäänpääsyyn kuuluu vierailu kolmessa eri haudassa. Hautojen vartijat ovat ystävällisiä, mutta odottavat tippiä mikäli jäät kuuntelemaan heidän tarinoitaan hautojen maalauksista.

Pääperiaate haudoissa on sama – niiden käytävät ja kammiot on koristeltu maalauksin ja hieroglyfein ja joissakin on sarkofagikin paikallaan. Monet hautalöydöistä on kuitenkin viety museoon Kairoon. Hautojen hieroglyfit kertovat tarinoita elämästä ja kuolemasta ja niiden tarkoitus oli opastaa vainajaa kuolemajälkeiseen elämään.  Kuninkaiden laakso liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1979 ja alue on kyllä vaikuttava, mutta ei aivan yhtä hieno kuin olin kuvitellut.

Hatshepsutin kuolintemppeli

Karnakin temppelin ja Kuninkaiden laakson jälkeen vierailimme Hatshepsutin terassitemppelissä, joka on yksi Luxorin alueen tunnetuimmista retkikohteista. Laakson laidalla kallion kupeessa sijaitseva tyylikäs terassitemppeli rakennettiin muinoin naisfaarao Hatshepsutin valtakauden muistoksi. Hatshepsut hallitsi Egyptiä ensin veljensä Thutmosis II:n ja sitten poikapuolensa Thutmosis III:n kanssa.

Hatsepsutin temppeli

Hatshepsutin temppeli

Hei mäkin olin siellä!

Hei mäkin olin siellä!

Temppeli oli tarkoitettu ruumiin valmisteluun ennen hautausta ja kolmitasoisen temppelin käytäviä koristavat patsaat ja tarinat Hatshepsutin elämästä. Naisfaaraon kuoltua hänen poikapuolensa yritti tuhota kaikki jäljet äitipuolestaan, minkä takia monilta patsailta ja kuvilta puuttuu kasvot.

Temppelin patsaita

Temppelin patsaita

Hatshepsutin terassitemppelin kolme kerrosta

Hatshepsutin terassitemppeli oli restauroitu

Kokemus

Päivä oli pitkä ja hikinen, mutta hieno kokemus, johon olin hyvin tyytyväinen. Sain ostettua myös pieniä matkamuistoja nähtävyyksien luona väijyviltä myyjiltä. Vasta jälkeenpäin huomasin, että olisi kannattanut ostaa enemmänkin tuliaisia täältä, sillä hintataso oli Hurghadaa selkeästi edullisempi. Myyjät olivat vain superagressiivisia, minkä takia ostosten teko oli hyvin väsyttävää ja monesti oli helpompaa vain juosta ohi mitään tai ketään näkemättä.

Single Post Navigation

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: